Veľkonočný veniec

cesto
500g polohrubej múky
1 droždie
250ml mlieka
100g cukru
kôra z 1 citróna
50ml rumu
1 hrsť hrozienok
1 vanilkový cukor
štipka soli
2 vajcia
100g masla

na ozdobu
2 žĺtky
posekané mandle
farebné vajíčka
Do preosiatej múky urobíme jamku a nalejeme do nej droždie rozmrvené v troche vlažného mlieka. Posypeme lyžičkou cukru a zasypeme trochou múky. Prikryté necháme kysnúť asi 15 minút. Pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajcia, rozpustené maslo a zvyšné mlieko. Vymiesime hladké cesto a prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Do cesta zapracujeme hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu. Cesto rozdelíme na 3 časti a vytvoríme valčeky dlhé asi 50 cm. Spletieme ich do vrkoča, spojíme do venca a dáme na vymastený plech. Necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme rozšľahanými žĺtkami, posypeme mandľami a pečieme 35 minút pri 170°C.

Žiadne komentáre: