Tekvicová dvojroláda

biele cesto
3 vajcia
3PL cukru
3PL horúcej vody
1PL oleja
6PL polohrubej múky

tmavé cesto
3 vajcia
3PL cukru
3PL horúcej vody
1PL oleja
3PL polohrubej múky
3PL kakaa

plnka do bledej rolády
200g oranžovej tekvice
1 vanilkový cukor
hrsť kustovnice

krém
500ml vody
4PL hladkej múky
300g masla
100g cukru
mleté tekvicové jadierka (1-2 hrste)

ozdoba
50ml mlieka
1KL žĺtka
3PL hladkej múky (pudingový prášok)
Postup
Bielky vyšľaháme so štipkou soli, pridáme cukor a šľaháme dotuha. Postupne po lyžici prišľaháme horúcu vodu a do snehu zašľaháme žĺtky a olej. Pomaly primiešame múku.
Plech vystelieme papierom, potrieme olejom a posypeme postrúhanou tekvicou. Tekvicu posypeme vanilkovým cukrom a kustovnicou (môžu byť hrozienka, alebo brusnice). Cesto pravidelne rozložíme lyžicou a opatrne rozotrieme na celý plech. Pečieme 8 minút pri teplote 200°C. Teplé vyklopíme na papier a zrolujeme do rolády tak, aby bola plnka (tekvica) vnútri rolády. Aj s papierom zabalíme do utierky a necháme vychladnúť.
Vymiešame si cestíčko na ozdobu tmavého cesta, prifarbíme a pomocou sáčka na papier kreslíme čiary (alebo iné ozdoby). Na chvíľu vložíme do vyhriatej rúry zasušiť a po vychladnutí na ozdobu rozotrieme tmavé cesto, ktoré pripravíme rovnako ako biele s tým rozdielom, že polovicu múky nahradíme kakaom. Upečené teplé cesto natočíme na drevený valček, zabalíme do utierky a necháme vychladnúť. Vychladnuté potrieme džemom a krémom, na jeden koniec položíme bielu roládu a zrolujeme. Zabalíme do alobalu a dáme do chladničky stuhnúť.

Krém
Vodu vymiešame s hladkou múkou a uvaríme kašu. Vrch posypeme vanilkovým cukrom (aby sa nevytvorila šupka) a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, prišľaháme vychladnutú kašu a vmiešame pomleté tekvicové jadierka.

Žiadne komentáre: