Veľkonočný veniec s makom

cesto
250ml mlieka
2 žĺtky
štipka soli
70g rozpustenej Cery
500g polohrubej múky
2PL kryštálového cukru
21g droždia

plnka
200g kryštálového cukru
200g mletého maku
Suroviny dáme do pekárne a necháme vypracovať cesto (alebo bez pekárne klasicky podľa receptu). Medzitým pripravíme makovú plnku: v 200 – 300 ml vody rozvaríme kryštálový cukor a do uvareného sirupu vsypeme pomletý mak.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi približne 70×30 cm. Navrstvíme makovú plnku a opatrne zavinieme. Preložíme na vymastený plech, stočíme do kruhu, konce potrieme rozšľahaným vajíčkom a spojíme. Necháme 20 minút vykysnúť, popicháme vidličkou, vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a teplotu znížime na 175°C. Po 15 - ich minútach veniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ešte asi 20 minút.


Žiadne komentáre: