Domažlické koláče

cesto
300ml mlieka
2 žĺtky
100ml oleja
1PL rozpusteného masla
1PL rozpustenej masti
štipka soli
kôra z ½ citróna
500g hladkej múky
½ vanilkového cukru
30g droždia

tvarohová plnka
300g tvarohu
3PL práškového cukru
½ vanilkového cukru
kôra z ½ citróna
1 žĺtok
1PL hrubej múky
1 bielok
hrozienka

maková plnka
150g maku
100g práškového cukru
½ vanilkového cukru
citrónová kôra
pomarančová kôra
voda
mandle

lekvárová plnka
lekvár
voda
citrónová kôra
mletá škoricaa
orechy
V pekárni si pripravíme cesto, vykysnuté rozdelíme na 3 bochníky a necháme ich ešte kysnúť. Zatiaľ si pripravíme plnky.
Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, pridáme postrúhanú kôru z citróna, žĺtok a dobre premiešame. Nakoniec pridáme múku a sneh ušľahaný z bielka. Na ozdobu hrozienka.
Maková plnka: zomletý mak zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, trochou citrónovej a pomarančovej kôry a sparíme trochou vriacej vody. Plnka by mala byť hustejšia, ale roztierateľná. Na ozdobu mandle.
Lekvárová plnka: lekvár rozvaríme s trochou vody, pridáme citrónovú kôru a škoricu, cukor podľa potreby. Na ozdobu orechy.
Každý bochník rozvaľkáme do kruhu a vložíme do vymastených foriem. Kraje potrieme bielkom, stred naplníme rôznymi plnkami a necháme kysnúť. Plnky ešte ozdobíme, tvarohovú hrozienkami, lekvárovú sekanými orechami a makovú mandľami. Pečieme 15 – 20 minút pri teplote 190°C.

Žiadne komentáre: