Jablkový závin

250ml mlieka
2PL kryštálového cukru
½ kocky droždia
2 žĺtky
500g polohrubej múky
štipka soli
citrónová kôra
100g bravčovej masti
džem
orechy
Urobíme kvások z mlieka, cukru droždia a trošky múky. Po nakysnutí ho zmiešame s múkou, rozpustenou vlažnou masťou, a mliekom, ktoré sme rozmiešali so žĺtkami a soľou. Vymiesime cesto a dáme ho kysnúť. Alebo to všetko za nás urobí pekáreň. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, každú rozvaľkáme, posypeme strúhanými jablkami, namočenými hrozienkami a mletým makom alebo orechami. Zrolujeme do závinu, popicháme vidličkou a necháme 30 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme 30 minút pri teplote 190°C. (Po 15-ich minútach pečenia prikryjeme papierom na pečenie.)

Žiadne komentáre: