cesto
500g hladkej múky
150g medu
200g práškového cukru
2 vajcia
1 prášok do perníkov
citrónová kôra
80g masla
1ČL sody bikarbony
žĺtok na potretie
poleva
150 – 200g práškového cukru
1 bielok
1ČL zemiakovej škrobovej múčky
citrónová šťava (množstvo podľa potreby)
Med, cukor a vajcia miešame asi 15 minút. Múku zmiešame s práškom do perníkov, citrónovou kôrou a sódou bikarbonou, postupne pridávame vymiešaný med s cukrom a vajcami a roztopené maslo. Odložíme aspoň na 24 hodín do chladničky. Potom rozvaľkáme, vykrojíme medovníky a ukladáme na papierom vystlaný plech. Potrieme žĺtkom a pečieme pri teplote 200°C 3-5 minút.
Dobré rady
Cesto treba dobre vypracovať a nechať odležať najmenej 24 hodín. Alebo vypracované cesto hneď vyvaľkáme, povykrajujeme a pečieme až na druhý alebo tretí deň.
Pred pečením medovníky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom po upečení ich potrieme ešte raz vajíčkom rozšľahaným s trošičkou vody.
Aby svetlé medovníky mali skutočne zlatistú farbu, hneď po upečení ich potierame vajíčkom rozšľahaným spolu s 1ČL „kuléru“ (2PL kryštálového cukru skaramelizujeme, pridáme trochu vody a karamel rozvaríme; sirup v pohári nám dlho vydrží v zásobe).
Pri príprave bielkovej polevy treba práškový cukor 2x preosiať cez husté sítko, potom pridať zemiakovú škrobovú múčku a citrónovú šťavu.
Polevu treba miešať ručne, kým nie je hustá a lesklá.
Upečené medovníky zdobíme až po 2–3 dňoch, aby sa „vydýchali“.
Aby bielková poleva nanesená na celej ploche, zostala hladká a lesklá ako porcelán, vložíme medovníky do chladnúcej rúry a dvierka necháme otvorené.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára