Vianočka - vločka

250g hladkej múky
250g polohrubej múky
21g droždia
300ml mlieka
2PL kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
100g masla
štipka soli
2 žĺtky
citrónová kôra

hrozienka namočené v rume
kandizované ovocie
mandle
1 vajce na potretie
Do pekárne dáme mlieko, zmäknuté maslo, žĺtky, citrónovú kôru, štipku soli, múku, vanilkový a kryštálový cukor, droždie. Po vykysnutí do cesta opatrne zapracujeme hrozienka a kandizované ovocie. Cesto rozvaľkáme do kruhu a urobíme 8 zárezov po stred vyznačený napr. hrnčekom. Každú časť medzi zárezmi rozdelíme na 3 pásy, ktoré spolu spletieme a konce zahneme dospodu. Vločku spletáme radšej na papieri a spolu s ním prenesieme na plech. Necháme aspoň 30 minút kysnúť, potrieme rozšľahaným vajcom, stred vyplníme mandľami a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Po 10-ich minútach teplotu znížime na 175°C, prikryjeme papierom a pečieme ešte 25 minút.



zdroj: návod na pletenie - fb




Žiadne komentáre: