Vianočná štóla s marcipánom

350g polohrubej múky
štipka soli
1PL polohrubej múky
15g droždia
150ml mlieka
100g masla
2 žĺtky
200g kandizovaného ovocia
50g sekaných mandlí
kôra z 1 citróna
200g marcipánu
práškový cukor na posypanie
Do preosiatej múky dáme soľ, cukor, droždie a primiešame vychladnuté mlieko s rozpusteným maslom. Vypracujeme vláčne cesto, prikryjeme a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. Do vykysnutého primiesime kandizované ovocie, citrónovú kôru a sekané mandle. Cesto vyvaľkáme na veľkosť približne 25x20cm. Marcipán sformujeme do valčeka a zabalíme do štóly.

 
Štólu položíme na plech vyložený papierom, potrieme maslom a necháme kysnúť 40 minút. Vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme 30 minút (v polovici pečenia štólu prikryjeme papierom). Necháme vycchladnúť na mriežke a posypeme hrubou vrstvou práškového cukru.


Ja som namiesto marcipánu do štóly vložila marcipánovú roládu z detskej krupice.




Žiadne komentáre: